راکتور اراک - خنداب

برای اولین بار خبرنگاران به تاسیساتی رفتند که در سال‌های اخیر بیش از هر چیز نام آن‌ها به گوش خورده است؛ سایت نطنز و راکتور اراک. در این گزارش، حال صنعت هسته‌ای کشور در پسابرجام به تصویر کشیده شده است.

سرویس سیاست مشرق - دولت آمریکا روز گذشته تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران را برای ۱۲۰ روز دیگر تمدید کرد؛ تعلیقی که به واسطه توافق هسته‌ای (برجام) در دولت اوباما آغاز شد و حالا ترامپ با اما و اگرها و تهدیدهای بسیار، آن را تا ۴ ماه دیگر تمدید کرده است. همزمان با ادامه تعلیق این تحریم‌ها، ترامپ مدعیست ایران به روح توافق هسته‌ای پایبند نبوده است و در ماه اکتبر تصمیمش درباره ادامه حیات برجام یا اعلام خروج از آن را علنی خواهد کرد؛ گرچه زمزمه‌های مذاکره مجدد و بازرسی از مراکز نظامی هم به گوش می‌رسد.

حالا خیال غرب راحت شده است که ایران فراتر از جسم برجام و در مواردی مستند بر روح توافق، در برنامه هسته‌ای خود، به برجام پایبند بوده است و نوبت به مراکز نظامی و برنامه موشکی ایران رسیده است.

اما در تاسیسات هسته‌ای کشور بعد از اجرای برجام چه می‌گذرد؟ آیا واقعا برنامه هسته‌ای ایران بعد از برجام تعطیل شده است و تاسیسات هسته‌ای کشور به انبار تبدیل شده است؟ در راکتور اراک چه می‌گذرد و بتن ریزی معروف در کجا صورت گرفته است؟ این گزارشی از بازدید میدانی و مشاهدات خبرنگار مشرق است؛ تلاش شده است تا تصویری ملموس از آنچه امروز از برنامه هسته‌ای کشور در دو مرکز اصلی آن در جریان است، ارائه شود. تا انتها همراه باشید.

***

چند هفته قبل بود که علی اکبر صالحی ریس سازمان انرژی اتمی در گفتگو تفصیلی با مشرق  از برخی شایعات و حرف و حدیث‌ها پیرامون برجام گلایه کرد؛ اوج این گلایه از موضوعی بود که به عنوان بتن ریزی در قلب راکتور اراک براساس یکی از بندهای توافق هسته‌ای مطرح شده بود. به گفته صالحی عده‌ای بی انصافی کردند و موضوع را غیرواقعی منعکس کردند. همانجا بود که رییس سازمان انرژی اتمی وعده داد یک تور بازدید از تأسیسات هسته‌ای را داد و البته خیلی زود هم این قول عملی شد.

هفته گذشته سفر دوروزه جمعی از اصحاب رسانه برای بازدید از مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن (معروف به سایت نطنز) و مجتمع تحقیقاتی آب سنگین خنداب (مجتمع آب سنگین اراک) آغاز شد. چند کیلومتری مانده به قم، خبرنگاران در فاصله‌ای از جاده اصلی، عوارضی طبیعی و آنتن‌ها، رادارها و برخی تجهیزات دیگری را نشان یکدیگر می‌دادند؛ و مسیری فرعی که به سمت نقطه مورد نظر می‌رفت؛ نشانه‌های سایت فردو بود. فردو در کنار نطنز یکی از سایت‌های غنی‌سازی (و البته بدلیل نفوذناپذیر بودن آن در اعماق زمین) از استراتژیک‌ترین تاسیسات هسته‌ای کشور است که البته بعد از برجام دیگر در آن غنی‌سازی صورت نمی‌گیرد و کاربرد تحقیقاتی دارد. بیشتر سانتریفیوژهای آن جمع آوری شده و در حال حاضر تعدادی ماشین (۳۵۰ دستگاه) بدون تزریق گاز در حال چرخش هستند و همین تعداد نیز بصورت استندبای آماده به کار.

برنامه‌ای برای بازدید از فردو نبود و از کنار آن بدون توضیحی از طرف مسوولان به سمت کاشان عبور کردیم؛ شاید دیگر در فردو چیزی برای بازدید نمانده و شایعاتی که از تعطیلی این مرکز مهم حکایت داشتند، تا حدودی به واقعیت نزدیک است. اما همچنان همان گفته‌های مسوولان و نقدهای منتقدان درباره فردو و چالش‌های طرفین باقی ماند؛ مسیرمان را به سمت کاشان ادامه دادیم؛ شاید در انتهای این سفرنامه تا حدودی دریابیم چرا از کنار فردو گذشتیم.

ایستگاه اول: ورود به نطنز

اینجا مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن است؛ تنها سایت غنی‌سازی در حال حاضر فعال کشور. روزی شهید احمدی روشن از مسوولان همین سایت، با سرعتی که شگفتی جهان را در پی داشت، صنعت هسته‌ای کشور و چرخه سوخت را تکمیل کردند. روزهایی که خبر نصب سانتریفیوژها در شمارگان چند هزار، منتشر و با افتخار به آژانس اعلام می‌شد.

یک یا دو کیلومتر مانده  به سایت، عوارض ایجاد شده حفاظتی، خاکریزهای کنار جاده برای ایجاد مانع و حفاظت بصری، رادارهای مستقر در دو طرف جاده و ضدهوایی‌های نصب‌شده در اطراف سایت نمایان شد و رفته رفته هیجان ورود به یکی از حفاظت‌شده‌ترین مکان‌های کشور را به اوج می‌رساند؛ جایی که جز مسوولان ارشد کشور و بازرسان، از دنیای بیرون کسی به آن راه ندارد.
 

ورودی مجتمع شهید احمدی روشن از مسیر جاده تا حدودی پیداست

تدابیر امنیتی-حفاظتی بسیار شدید است. در ورودی مجتمع توصیه‌های ایمنی برای ورود نصب شده است؛ همانجا مأموران یگان حفاظت با لحنی قاطع و توأم با احترام و البته بسیار خوش‌رو، از همه می‌خواهند که تمام وسایل همراه از گوشی و تبلت و ... تا وسایل ذخیره فایل و هرچیز الکترونیکی را داخل اتوبوس گذاشته و از آن خارج نکنند. هرچند ذات خبرنگاری کنجکاوی و ریسک است اما عقل حکم می‌کرد در چنین نقطه حساسی این غریزه! را کمی کنترل کنیم. به گرفتن چند عکس از سر در سایت و اطراف آن در همان ابتدا بسنده کرده و به همراه سایر همکاران از اتوبوس پیاده شدیم.

توصیه های ایمنی و امنیتی در ورودی مجتمع شهید احمدی روشن

در همان دروازه ورودی، چند خودروی پیکاپ ظاهرا مسلح به مسلسل‌های ویژه، در حالت آماده باش، توجهمان را جلب کرد. ظاهرا همه آماده‌اند تا کوچکترین تهدید یا هر جنبنده‌ای مشکوکی را از کنجکاوی پشیمان کنند. کمی حساب کار دستمان آمد و به راهمان ادامه دادیم. برای تردد در داخل سایت باید از سرویس های تدارک دیده شده اختصاصی مجتمع استفاده کنیم؛ در هر رفت و آمدی، دو ماشین اسکورت و دو مأمور حفاظت در داخل اتوبوس ما را همراهی می‌کردند؛ این مسیر ۱۰۰ متر باشد یا  چند کیلومتر! پروتکل حفاظتی ثابت است. سایت نطنز مانند یک شهر کوچک و خودکفاست. همه چیز در خود دارد؛ نیروگاه تولید برق تا تجهیزات تهویه و تأمین هوای مورد نیاز سایت زیرزمینی. اقامتگاه‌های متعدد برای مهمانان و بازدیدکنندگان و سایر قسمت‌ها که تقریبا مجموعه را از محیط بیرون تا حدود زیادی بی‌نیاز می‌کند.

خودروهای مسلح از همان ورودی مجتمع مستقر هستند


سفر به اعماق زمین

ورود به سایت مقدماتی دارد. توضیحات مسوول فنی سایت نطنز درباره نمایی کلی از برنامه هسته‌ای کشور و چرخه تولید سوخت هسته‌ای، پیشینه فعالیت مجتمع غنی‌سازی نطنز و پاورپوینت‌ها و انیمیشن‌هایی (نه چندان با کیفیت و حرفه‌ای) از آنچه در دل سانتریفیوژها و سایر مراحل این پروسه می‌گذرد. تصاویر شهدای هسته‌ای در سالن کنفرانس مجتمع نصب شده است و بر آنچه در صنعت هسته‌ای کشور در پسابرجام می‌گذرد، ناظر هستند. بازدید از نمایشگاه دستاوردهای دانشمندان هسته‌ای و توضیحات مدیران سایت، پیش درآمد ورود به سایت اصلی بود. مشاهده سانتریفیوژهای نسل یک تا ۸ ساخت مهندسان و دانشمندان ایرانی، غرورانگیز بود. نمونه‌هایی از ماشین‌ها برای فهم بهتر عملکرد و پروسه غنی‌سازی برش داده شده بود و اجزاء آن به تفکیک معرفی شده و در معرض نمایش بود؛ از الیاف کربن (که رهبر انقلاب تذکر دادند تیم هسته‌ای مطلقا زیر بار محدودیت در این زمینه نرود) تا روتورهای سانتریفیوژها (اصلی ترین قسمت ماشین) که بواسطه برجام، تولید آن برای مدتی طولانی با محدودیت مواجه شده است.  بیلوزها و سایر قطعات و پیچ و مهره‌های صنعت هسته‌ای که اگر اوباما می‌توانست همه را باز می‌کرد، اینجا باز شده و به نمایش درآمده بود.

بعد از این مقدمات راهی جذاب‌ترین قسمت سفر شدیم. سوار بر اتوبوس‌ها وارد تونل شدیم؛ مشابه همان تونل‌های معروف شهر موشکی زیرزمینی سپاه. مسیری را طی کردیم و به ورودی سایت رسیدیم. به گفته یکی از کارشناسان همراه تیم خبری، عمیق‌ترین قسمت این تاسیسات چیزی حدود ۴۰ متر از سطح زمین عمق دارد. همچنین سطحی از بتن آرمه به قطر ۱۰ متر نیز آن را حفاظت می‌کند.

پس از پوشیدن لباس های محافظ وارد سالن غنی سازی می‌شویم. سوت چرخش هزار دور بر ثانیه ۵هزار سانتریفیوژ هرچند کمی گوش‌خراش، اما بسیار دلچسب بود و حکایت از علائم حیات تنها مرکز غنی سازی کشور بعد از برجام داشت.

دوطرف این تصویر سکوهایی است که سانتریفیوژها بر روی آن نصب شده و میچرخند



آثار سانتریفیوژهای جمع‌آوری شده اما در بدو ورود آزاردهنده بود. از حدود ۱۶ هزار ماشین نسل اول - ماشین IR۲M و ماشین‌های IR۴ نصب شده پیش از برجام، حالا ۵۰۶۰ ماشین IR۱ می‌چرخد.  IR۱ نسل اول ماشین‌های غنی‌سازی است که حداقل ظرفیت (۱ سو در سال) را دارند و در حال غنی‌سازی ۳.۷۶ درصد هستند. به گفته مسوول فنی نطنز، با ماشین‌های فعلی امکان انجام غنی سازی در ابعاد صنعتی وجود ندارد و همین حالا هم از رده خارج هستند. اما ماشین‌های IR۲M و IR۴ که جایگزین ماشین های از رده خارج نسل اول بودند و پس از طی مراحل طولانی تست سرد و گرم، عملیاتی شده بودند، طبق برجام امکان نصب آن تا دستکم ۸ سال پس از اجرای آن وجود ندارد و تا آن زمان هم عملا این دو ماشین نیز از رده خارج محسوب خواهند شد. سعی کردیم چشم خود را بر روی جای خالی سانتریفیوژهای جمع آوری شده ببندیم؛ هرچند جای پیچ و مهره‌هایش و لوله ها و ... توجه همه را جلب کرده بود.

مسوول فنی سایت توضیحاتی به خبرنگاران می‌داد؛ درباره ظرفیت تولید و ماشین‌هایی که در حال چرخش بودند. پس از مشاهده سکوهای خالی از سانتریفیوژ و ماشین‌های نسل اولی که همچنان فعال بودند و بیشتر آن ها به اواخر عمر مفید نزدیک می‌شدند، همه کنجکاو بودند درباره بازگشت‌پذیری ایران بدانند. مسوول فنی سایت توضیح داد که تعداد قابل توجهی سانتریفیوژ IR۲M با ظرفیتی ۲ برابر ماشین‌های فعلی و همچنین به اندازه چند آبشار ماشین IR۴ هم اکنون در انبارهای سایت (در کنار هزاران سانتریفیوژ جمع‌آوری شده) و البته تحت نظارت و مهر و موم آژانس وجود دارد که اگر روزی برجامی در کار نباشد، آن‌ها نصب و فعال خواهند شد. به علاوه، امکان تولید انبوه این ماشین‌ها نیز هم اکنون وجود دارد.

در سایت فردو هم ۳۵۰ ماشین بدون تزریق گاز UF۶ (ماده اولیه برای غنی سازی) در حال گردش هستند که در صورت نقض برجام، ظرف چند روز با تزریق گاز به چرخه تولید اورانیوم غنی‌شده با غنای مورد نیاز، بازمی‌گردد؛ نکته مهم اما رسیدن به ذخایر ماقبل برجام است. چیزی که شاید سالها طول بکشد تا ایران به چندین هزار کیلو مواد غنی شده و بازگشت به آنچه که غرب، «نقطه گریز» می‌نامد و نوعی بازدارندگی به همراه دارد، برسد. به گفته مسوولان، اگر نطنز با تمام ظرفیت هم (حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار ماشین) با سانتریفیوژهای فعلی کار کند، توان تولید یک سوم سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر را هم ندارد.

دوربین‌های آژانس ورودی‌ها و خروجی‌های بخش‌های مختلف سایت را ۲۴ ساعته ثبت و ضبط می‌کنند؛ کارشناسان سایت توضیح می‌دهند که دوربین‌ها فیلمبرداری نمی‌کنند و تنها فریم به فریم عکس می‌گیرند و در حافظه داخلی خود ذخیره می‌کنند.

دوربین‌های آژانس ورودی‌ها و خروجی‌های بخش‌های مختلف سایت را ۲۴ ساعته ثبت و ضبط می‌کنند؛ کارشناسان سایت توضیح می‌دهند که دوربین‌ها فیلمبرداری نمی‌کنند و تنها فریم به فریم عکس می‌گیرند و در حافظه داخلی خود ذخیره می‌کنند. بازرسان آژانس هم پس از مراجعه، عکس‌ها در همان محل بررسی کرده و مجددا کارت حافظه را به دوربین متصل می‌کنند. بازبینی این تصاویر هم روال مشخصی دارد و اجازه خروج تصاویر یا کارت حافظه داده نمی‌شود و بازرسان در همان محل تصاویر را بازبینی و در صورت عدم مشاهده مورد خاصی، آن‌ها را پاک می‌کنند.

از یکی از کارشناسان درباره حضور بازرسان پرسیدم؛ گفت پیش از آمدن اطلاع می‌دهند. همچنین گفت که پیش از آمدن شما بازرسان آژانس اینجا بودند و مسوولان سایت طوری برنامه‌ریزی کردند که بازرسان با خبرنگاران برخوردی نداشته باشند. پرسیدم معمولا در هفته چند بار بازرسان می‌آیند؟ پاسخ این بود که در حدود ۴ الی ۵ مرتبه در هفته. به بیان ساده تر، به جز روزهای تعطیل، بازرسان هر روز به مراکز هسته‌ای کشور سر می‌زنند؛ البته با اطلاع قبلی!

یک طبقه پایین‌تر می‌رویم؛ اینجا عمیق‌ترین بخش سایت است. محل ورود کپسول‌های حاوی UF۶ و مراحل تبدیل آن به گاز و انتقال به سانتریفیوژها. محفظه‌های عظیم اتوکلاو (که UF۶ را با حرارت بالا به گاز تبدیل می‌کنند) در این قسمت نصب شده و ظاهرا در حال تعمیر هستند.

با چند سوال و جواب که مطلب جدیدی هم ندارد، از همینجا از سایت خارج می‌شویم... و سوالات مهمتر می‌ماند برای بعد. اینکه آیا آنچه امروز به عنوان برنامه هسته‌ای باقی مانده را می‌توان  «صنعت» هسته‌ای نامید یا تنها به «ویترینی» از توانمندی جوانان ایرانی تبدیل شده است؛ باید از حفظ این چرخه ولو در ابعاد حداقلی و مینیاتوری خوشحال باشیم یا از متوقف شدنش در همین سطح تا تقریبا یک دهه آینده غمگین. دست کم امیدوار می‌مانیم به اینکه با پایان محدودیت‌های برجام، تحقیقات دانشمندان در این مدت به بار نشیند و روند پرشتاب قبلی از سر گرفته شود؛ اگر بهانه‌ای در این راه باقی نماند.

ایستگاه دوم: مجتمع تحقیقاتی آب سنگین خنداب (مجتمع آب سنگین اراک)

راکتور اراک از جمله موضوعات محل چالش در مذاکرات هسته‌ای بود؛ آنجا که طرف غربی اصرار بر عدم تولید آب سنگین و حذف آن از این چرخه داشت و به تبع، راکتور آب سنگین نیز نباید به سرانجام می‌رسید. موضوع راکتور آب سنگین اینگونه به توافق منجر شد که طبق برجام، قرار بر این است راکتور جدیدی برای نیروگاه اراک طراحی شود؛ راکتوری با مشارکت ایران، چین و آمریکا. گفته‌اند ماهیت آن آب سنگین خواهد بود و تنها در میزان خروجی پلوتونیم آن تغییراتی ایجاد شده و به حداقل رسیده است. اما نقطه جنجالی بخشی از توافق وین بود که براساس آن، ایران ضمن خارج کردن کالاندریای طراحی شده (محل قرارگیری میله‌های سوخت راکتور اراک) حفره‌ها یا لوله‌های نصب میله‌های سوختی را با بتن پر خواهد کرد، به گونه‌ای که دیگر در آینده قابل استفاده نباشد. مطلبی که برای اولین بار در مشرق (اینجا) رسانه‌ای شد.

این محفظه فلزی یا همان کالاندریاست که سوراخ‌های متعدد سطح آن با بتن پر شد
سوراخ‌های کالاندریای راکتور اراک با بتن پر شده است



کمالوندی سخنگوی سازمان اینگونه توضیح می‌دهد که آمریکایی‌ها می‌خواستند این محفظه بریده شده و نابود شود اما با اصرار طرف ایرانی برای استفاده در موزه و ... به پر کردن آن با بتن رضایت دادند! وی البته توضیحاتی هم درباره روند بازطراحی این راکتور تاکنون ارائه کرد.(اینجا)

راکتور آب سنگین اراک (حالا با نام مجتمع تحقیقاتی خنداب) در نزدیکی شهر خنداب استان مرکزی واقع شده است. دو بخش اصلی آن یکی تاسیسات تولید آب سنگین است و دیگری راکتوری که قرار است پس از بازطراحی زیر گنبد بتنی آن، نصب شود.

این تصویر که البته مربوط به قبل از برجام است، فضای داخل گنبد را نشان می‌دهد
بازدید جمعی از خبرنگاران از راکتور اراک و قلب تخلیه شده آن

مجتمع اراک شاید به دو دولیل هیجان بازدید از سایت غنی سازی نظنز را ندارد؛ یکی به دلیل اینکه بخش راکتور آن در دست طراحی است و عملا تنها یک گنبد بتنی است که ان‌شاءالله ۴ الی ۵ سال دیگر در صورت به ثمر نشستن راکتور بازطراحی شده، فعال خواهد شد و دیگر آنکه مجتمع تولید آب سنگین همانند یک پالایشگاه عظیم به فعالیت خود ادامه می‌دهد؛ چیزی بیشتر از آنچه روی زمین و در این تصاویر هم مشاهده می‌شود نیست و هرچه هست درون این برج‌ها می‌گذرد...
 

بخش‌هایی از مجتمع تولید آب سنگین خنداب (اراک) - تصویر مربوط به قبل از برجام (منبع: خراسان)
بخش‌هایی از مجتمع تولید آب سنگین خنداب (اراک) - تصویر مربوط به قبل از برجام (منبع: خراسان)

محصول مجتمع آب سنگین اراک امروز به اذعان آزمایشگاه‌های معتبر آمریکایی، با کیفیت ترین آب سنگین جهان است و هم اکنون با فروش مازاد بر نیاز (یا مازاد بر سقف انباشت آب سنگین که طبق برجام ۱۳۰ متریک تن است) به کشورهای مختلف، ۷۰ درصد آب سنگین مورد نیاز جهان را ایران تأمین می‌کند؛ این توضیحات را مسوول فنی مجتمع می‌دهد و البته از ذکر جزییات مشتریان ایران خودداری می‌کند. کمالوندی البته توضیح دیگری در ادامه سوال یکی از خبرنگاران می‌دهد که ایران آب سنگین خود را در عمان نگهداری می‌کند و از آنجا صادر می‌کند؛ سخنگوی سازمان انرژی اتمی این اقدام را گرچه تعهد ایران نمیداند اما آن را اقدامی در راستای حسن نیت تفسیر می‌کند؛ همان روح برجام که به گفته ترامپ، ایران به آن پایبند نبوده است.

بازگشت پذیری در راکتور اراک سوال دیگری است که از مسوولان همراه تیم خبری پرسیده می‌شود. و اینطور پاسخ داده می‌شود که ایران ظرف مدت یک سال و نیم می‌تواند همان راکتور قبلی را که ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و آماده راه اندازی بود، بسازد و نصب کند. همان کالاندریای با بتن پر شده را نیز در طی همین یکسال و نیم، مهندسان ایرانی بار دیگر تولید خواهند کرد.

بازگشت پذیری در راکتور اراک سوال دیگری است که از مسوولان همراه تیم خبری پرسیده می‌شود. و اینطور پاسخ داده می‌شود که ایران ظرف مدت یک سال و نیم می‌تواند همان راکتور قبلی را که ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و آماده راه اندازی بود، بسازد و نصب کند. همان کالاندریای با بتن پر شده را نیز در طی همین یکسال و نیم، مهندسان ایرانی بار دیگر تولید خواهند کرد.

در بازدید از قلب راکتور از کمالوندی درباره آن بخش بتن ریزی شده سوال کردیم؛ گفتند در جایی تحت مهر و موم و نظارت آژانس نگه‌داری می‌شود. خواستیم که خبرنگاران را برای بازدید ببرند، گفتند آژانس روی آن کاور کشیده و پلمب کرده است. پرسیدیم کالاندریا در همین محوطه مجتمع نگه داری می‌شود... دیگر رگه‌های عصبانیت را می‌شد در چهره سخنگو دید... باز هم پاسخ منفی بود..

و این قسمت از سفر نیز با عکس‌های یادگاری در محوطه و هدیه یک بطری آب به خبرنگاران (البته نه از نوع سنگین اما از تولیدات مجتمع) به پایان می‌رسد و تیم آماده بازگشت می‌شود. بسیاری از خبرنگاران تلفنی در اتوبوس شروع به خواندن خبر می‌کنند... از پیشرفت در بازطراحی راکتور اراک خبرهایی مخابره می‌کنند، از اینکه در قلب راکتور بتن ریخته نشده است (و معلوم هم نشد چه کسی گفته در قلب - آن گودال زیر گنبد بتنی - بتن ریزی شده است) ، خوشحالند ازینکه آنطور که «دلواپسان» میگفتند صنعت هسته‌ای تعطیل شده، تعطیل نشده است و با سرعت ادامه دارد؛ از چرخش پر سرعت سانتریفیوژهای نطنز هنوز سرشان سوت می‌کشد؛ و ...

... و من به این فکر میکنم که؛ تا ۷ - ۸ سال دیگر نطنز با ماشین‌های از رده خارج میچرخد که آمار خرابی‌هایشان دارد روز به روز بیشتر می‌شود، آب سنگین تولید شده به عمان می‌رود تا مشتری خارجی پیدا کند؛ تا طرف خارجی بهانه‌ای نداشته باشد، به اینکه سرنوشت آن دو نسل ماشین‌های آماده فعالیت تا ۸ سال دیگر چه می‌شود؛ آن موقع آن ها هم از رده خارج هستند، بعد از ۸ سال چه چیزی و چه زمانی جایگزین این ۵ هزار ماشین (اگر تا آن موقع چیزی از آن ها باقی مانده باشد) خواهد شد.. راکتور اراک که در بازطراحی آن، یک پای آمریکا هم در میان است و بار اصلی بر دوش چین، به چه سرنوشتی منتهی خواهد شد و ...

و به این فکر می‌کردم که چه تصویری از این بازدید ارائه کنم که دست کم منصفانه باشد...

پایان.

گزارش از: حسن سلیمانی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 94
  • در انتظار بررسی: 11
  • غیر قابل انتشار: 43
  • محمد IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    به گفته مسوول فنی نطنز، با ماشین‌های فعلی امکان انجام غنی سازی در ابعاد صنعتی وجود ندارد و همین حالا هم از رده خارج هستند. یعنی تبدیل شده به یه آزمایشگاه تحقیقاتی
    • IR ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
      125 8
      این گزارش فقط دست خالی ما رو در مقابل تحریمهای جدید آمریکاییها لو داد، آقای ظریف و صالحی که تهدید میکردن اگه اراده کنیم ظرف چند ساعت به توان قبل از برجام برمیگردیم، حالا با این توری که برای خبرنگاران گذاشتن عملا نشون دادن که برای برگشت به قبل حداقل "چند سال" زمان لازمه.
    • من من IR ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
      مگه نزدیک 10 سال پیش با یک سوم همین تعداد سانتریفیوژ نسل اول جشن هسته ای صعنتی شدن نگرفتید؟ چطور شد الان؟ همین 5 سال پیش ک روحانی و ظریفی نبود ... کل تولید سوخت مگه چقدر بود؟ تعداد سانتریفیوژها چقدر بود؟ جالبه اون موقع ادعای حرکت در لبه علم و صنعتی شدن رو داشتید .. اما الان همونها رو غیر صنعتی و از رده خارج می دونید.. درحالی که کل فرایند غنی سازی ماله 60 -70 سال پیشه! همه سانتریفیوژهای با قدرت بیشتری که فعلا نمی تونیم استفاده کنیم هم سالهاست که توسط کشورای دیگه تولید شده ... مشکل بزرگ شما وارونه کردن حقیقت بر اساس موقعیتی که در اون قرار داریده... اگه الان دولت مورد نظرتون بود داشتید از پتانسیل این سایتها! و امکان برگشت بیشتر چند ماهه حرف می زدید.. ولی الان اونوری...
    • GB ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      38 14
      این عکسارو منتشر میکنید یادتون نره استاکسنت رو با استفاده از تصاویر خود صداوسیمای ایران از این تاسیسات تونسته بودن بسازن.
    • IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      99 22
      برجام = خیانت بزرگ
    • ساسان IR ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      کیم جون راه درستو داره هر روز نشون میده بالستیک قاره پیما به اضافه کلاهک هیدروژنی راهی جز این نیست برای بقای این تمدن چند هزار ساله همت باید کرد تا دیر نشده
    • IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      46 6
      "با ماشین‌های فعلی امکان انجام غنی سازی در ابعاد صنعتی وجود ندارد و همین حالا هم از رده خارج هستند." "اگر نطنز با تمام ظرفیت هم (حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار ماشین) با سانتریفیوژهای فعلی کار کند، توان تولید یک سوم سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر را هم ندارد." "پرسیدیم کالاندریا در همین محوطه مجتمع نگه داری می‌شود... دیگر رگه‌های عصبانیت را می‌شد در چهره سخنگو دید... باز هم پاسخ منفی بود.."
    • IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      19 7
      خطاب به بیسواد 23:27: سرعت پیشرفت علم الان به دقیقه و ثانیه رسیده، اونوقت شما وضعیت فعلی رو با 10 سال پیش مقایسه میکنین؟ 10 سال پیش واقعا پیشرفتمون بی نظیر بود (البته با درنظر گرفتن پلمبی که قبلش تفکر احمقهایی مثل شما به کشور تحمیل کرده بود) اما الان دوباره برگشتیم همونجا و شما هنوز دفاع میکنین؟ البته مطمئنم سطح شعور شما بیشتر از همین جواب نمیده.
    • مط IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      8 1
      نباید بازرسان به ظاهر بازرس و در حقیقت جاسوس را راه ندهیم
  • IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    90 33
    خخخخخخخخخخخخ تقصیر احمدی نژاده
    • IR ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
      74 6
      این کلمه خخخخخخ با این زشتی از کجا وارد فرهنگ ما شده و اصلا چه مفهومی دارد حتی دیدن آن نیز احساس ناخوشایندی در انسان ایجاد میکند
    • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      8 0
      واقعا که
    • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      15 0
      والله اولش فقط خخ بوده بعدا اینقدر درازش کردن..
    • IR ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      20 57
      خب چیکار میکردیم با امریکا میجنگیدیم?? فعلا که بچه های دلواپسان مشرقی مشغول گرفتن معافیت و سنوات جبهه شون و حق پدریشون از ستاد کل نیروهای مسلح برای جیم زدن از خدمت هستند.... البته هرچند اونا فقط حمله هوایی میکردند و هیچ تلفاتی نمیدادند.... وخطر تشعشع اتمی هم از حمله اونا ایرانیا رو تهدید میکرد نا امریکاییها رو ....تازه 6 سال بعد سانتریفوژهای ایران از کار افتاده نخواهند بود ..بعضی از فناوریها دوران پیشرفتشان تموم شده ویا شیب پیشرفت ناچیزی دارند ...مشرق اینجا میخوایی چی بگی?
    • IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      43 9
      برجام = خیانت بزرگ
    • IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      29 6
      خخخخخخ یعنی خدای من خیلی خندیدم خدا نکشدت خیلی خری
    • IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      22 7
      بی هویت 01:01! معافیت گرفتنشون به خاطر جیگردار بودن پدرانشون هست! اگه شما نمی تونی سنوات جبهه بگیری بدون مشکل از خودته!
    • IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      18 1
      ناشناس 01:01 بی هویت نیست، فقط ترسوئه، یعنی اگه آمریکا امروز اعلام کنه ناموستون رو بدین وگرنه باهاتون میجنگیم بعضیا حاضرن
  • محمد IR ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    63 8
    اما ماشین‌های IR۲M و IR۴ که جایگزین ماشین های از رده خارج نسل اول بودند و پس از طی مراحل طولانی تست سرد و گرم، عملیاتی شده بودند، طبق برجام امکان نصب آن تا دستکم ۸ سال پس از اجرای آن وجود ندارد و تا آن زمان هم عملا این دو ماشین نیز از رده خارج محسوب خواهند شد.
    • IR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      49 4
      برجام = خیانت بزرگ
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا IR ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    حادثه غمبار و تلخ برجام باعث شد که من بیش از پیش نسبت به اصلاح طلبان متنفر شوم
    • روشنفکر IR ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      8 43
      اگه همین برجام نبود الان یا جنگ بود یا قحطی بفهم نفهم
    • SE ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      34 3
      پاسخ به ۱۶:۵۹ تا ویروسهایی مانند تو و اضمهلال طلبها در ایران هست به جنگ و قحطی نیازی نیست
  • IR ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    27 8
    تصاویرپرسنل ؟؟؟؟
    • IR ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
      46 3
      نگران نباش، وقتی هر روز بازرسان محترم آژانس برای بازدید میان، شک نکن تابحال هفت جد و آباء همه کارکنان تاسیسات هسته ای کشور دراختیار صهیونیستها قرار گرفته.
    • IR ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      11 2
      اینا خبرنگارن
    • IR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      26 6
      برجام = خیانت بزرگ
  • IR ۲۲:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    16 67
    آقای مشرق خود شما از اولین کسانی بودید که بحث بتن ریزی را مطرح کردید حالا انکار نکنید.سانتریفوژ آب نبات چوبی نیست که بعد هشت سال از رده خارج بشه همین روس ها از سانتریفوژ هایی با ظرفیت فنی سازی نیم سو استفاده میکنند فرآیند طراحی و تست های سانتریفوژ زمان بر هستش فاین تذهبون
    • IR ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      12 4
      آب نبات چوبی بعد از هشت سال از رده خارج میشه مگه؟
    • IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      26 6
      بتن ریزی در قلب راکتور اراک رو خود اوباما گفت محض اطلاع شما همان سوراخ های پلوتونیوم قلب راکتور که با بتن کردن بسته شد عملآ باعث شد قلب اراک خارج بشه و توسط امریکایها معیوب شد و قرار شده چینی ها با مشارک ایران قلب جدیدی برای هسته راکتور اراک بسازن که یک دهم قبلی پلوتونیوم تولید نمی کنه!
    • IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      9 4
      قلب راکتور بتن ریزی شده نه پوسته اش
    • IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      42 6
      معلوم می شود شما توانایی روحانی و ظریف و صالحی در سیمان کاری را باور نکرده اید
  • ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    منم از اصلاح طلبان متنفرم بوی گندشون دنیا رو گرفته واگذارشون به امام رضا ع
    • IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      33 6
      برجام = خیانت بزرگ
    • IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      34 3
      اگه این جماعت امام رضا رو قبول داشتن واسه رای آوردن توی انتخابات به خودش و خادمش توهین نمیکردن.... همش بخاطر یک مشت رای
  • IR ۲۳:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    11 29
    یکی از دلایل شکست ایران در برنامه اتمی وابسته بودن به روسیه و چین بود.چرا پاکستان و هند موفق شدند .؟
    • IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      3 3
      ؟!
  • محمود IR ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    21 4
    علی برکت الله
  • IR ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    14 7
    خدافض اراک بای بای
  • IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    24 2
    گی گفته چاله رو پر کردن؟ معترضین همون قطه ای رو می گفته که خودتون نشون دادید. نتیجه اعتماد به دشمن غیر از این نیست. بعضی ها خائنن و بعضی ها خوشخیال.
  • پسر US ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    27 2
    تحریم و تعلیق از دستاوردهای برجام نافرجام
  • IR ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    34 5
    دولت احمد نزاداگر مشکلاتی هم داشت اما در مسئله هسته ای خوب عمل کرد .متاسفانه زمان مقاومت مردم درمقابل تحریم ها هم زمان شد با انتخابات ریاست جمهوری که آقایان روحانی وولایتی برای رای آوردن متوسل به جو سازی و دروغ و از همه مهم تر مسائل هسته ای رابا معیشت مردم گره زده اند وهمین موضوع باعث شد که دشمن از ضعف ما سوء استفاده کند.وآن شد که داریم می بینیم ،آقایان اصلاح طلب قطعا در محضر شهدا و امام شهیدان جوابی در خصوص جو سازی و دورغ پردازی علیه دکتر جلیلی نخواهید داشت .ممشرق منتشر کن
  • حسین IR ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۴
    30 5
    إن شاء الله کمتر از 10 سال دیگه حضرت حجت تشریف میارن اونوقته که این صنعت هسته ای عملا بی مفهوم خواهد شد و کسایی که خیانت کردن میفهمن کلاه بزرگ سر خودشون رفته و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون
  • IR ۰۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    35 8
    از امشب هر شب دعا میکنم خدا عمری بمن بده که ببینم و بشنوم رهبری دستور به از سرگیری صنعت هسته ای رو دادن شاید کمی از بار این حقارت کم بشه
  • IR ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    14 0
    چین یا هرکشور دیگه ای به ما تکنلوژی که به روز باشد نمیدهند این ساده لوحی است وهمین رو اینقدرطولش میدن تاخیرش بگذری
  • بافقی IR ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    37 6
    ملعون باد انهایی که این قراردا دسراسر نکبت بار را امضا کردند و به ان افتخار کردند
  • مگه نه IR ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    20 4
    خیلی جالبِ که تصاویر دقیقی از فضای داخلی تاسیسات ما در اختیار آژانس و بعدش سرویسهای اطلاعاتی غربی است اما مردم ایران نا محرم و مرحوم از دیدنِ 4تا عکسِ درست و درمون هستن
  • IR ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    8 13
    ملاک ما در ارتباط با توانمندی برگشت پذیری ایران به قبل برجام سخنان جناب دکتر صالحی است که متخصص ترین فرد این علوم و استاد شهید شهریاری و روشن بودند. ایشان فرمودند در بعضی موارد سرعت برگشت ما چند ساعت و در نسب و راه اندازی مجدد سانتریفیوژهای جمع آوری شده چند ماه ، و بعضی از تعلیق ها حدود یک سال است. سیاه نمایی را رها کنید.
  • آریا IR ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    7 19
    آقای سلیمانی ،غرض ورزی کردی و به ناحق گزارش دادی. از اون آدم سفیه که از هم وطن اصلاح طلب خودش بدش میاد هم باید خجالت بکشی در باره گزارشات. می‌دونی چرا،؟حتما همونجا به شما گزارش دادن که سانتریفیوژهایی IR8 در حال آزمایش نهاییند و تا حالا مشکلی نداشتند. اینها از پیشرفته ترین ماشینها و با سطح غنی سازی ۸ سو هستن و تا ۶ سال دیگه ( نه ۸سال)نصب میشن.
    • IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      1 1
      باشه حتما تا ۸ سال دیگه نصب میشن و اتفاقا تا اون موقع هنوز به روز و آخرین مدل هستن! ضمنا اصلاحطلبی به عنوان یه رویکرد که اغلب واداده ها جذبش میشن و همیشه با سفاهت!!!! یا خیانت کلی به ضرر ایران کار میکنن مستحق بیشتر از نفرت نیست
  • سیری AE ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    5 29
    عجبا به این وقاحت مشرق. عجبا عجبا
  • AE ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    0 4
    چی بگم والا
  • IR ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    31 4
    خسارت ننگین برجام جبران ناپذیر است
  • IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    22 5
    سازشکاران همه بایدمجازات شوند چون اینها بایدجوابگوی خون شهیدان احمدی روشن شهریاری وغیره باشند
    • SE ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      8 2
      سران فتنه و سایر عمله های شیطان بزرگ و انگلیس و فرانسه که در پی براندازی بودند مجازات نشدند حالا انتظار داری اینها مجازات شوند.
  • IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    10 2
    خدا بخیر کنه
  • مرتضیsk RO ۰۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    17 3
    برای عزت ایرانیان از دوربین های آنلاین آژانس اتمی و کنترلهای بازرسان مستقر که در هیج جای دنیا نیست ، تصویری میزاشتین
  • امتال IR ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    19 4
    از اینجا رونده از اونجا مونده ؛؛ واقعا چرا اینا تایید صلاحییت شدن ؟
  • IR ۰۲:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    3 2
    احسنت
  • نسق IR ۰۲:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    3 15
    مطمئنم از همشون جای دیگه داریم. خوبشم داریم.بالاخره ایرانیم فکرمون برای مخفی کاری وکارای نشدنی خوب کار میکنه
  • IR ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    27 2
    واقعا دنیای مسخره ای داریم، یکی هفتاد سال قبل، با بمب اتمی 200هزار انسان را نابود میکند، و مدام با بزرگتر کردن حجم انفجارهایش، زورش را به رخ مظلومان میکشد، آنوقت جایز صلح میگیرد و میدهد و غنی سازی ایران را تهدیدی برای جهان میداند. بخندیم؟ بگرییم؟ بخوابیم؟
  • Zabihi IR ۰۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    23 3
    به قول او هزینه سازش با آمریکا به مراتب بیشتر و دردناکتر از چالش است... اما چه کنیم که برخی غرب زده گان تندرو و رادیکال، دردش را خیلی دیر احساس کردند. برایشان دلواپس بودیم، وقتی که پیش دستانه به همه سازهای غرب می رقصیدند آنهم لبخند زنان و دست در دست ... باید به عقل غرب شک کرد اگر بعد از پیوند با این عروس نونهال، فقط به تسخیر روح رابطه اکتفا میکرد و از جسم دربند مهربان، در می گذشت. بی انصاف نباشیم، خودمان آوردیمش لب چشمه، تنشنه بر نگردانیمش...
  • ۰۲:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    13 3
    بتن ریختند و هسته ای تمام...آن همه هزینه مادی و معنوی ... آن همه معضل اجتماعی از قبیل فساد و اعتیاد را کشیدیم که آخرش به چی برسیم؟
  • سعید IR ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    21 3
    خدا به حق سر بریده امام حسین که گفت اگه دین ندارید لااقل ازاده مرد باشید این اصلاح طلبای خائنو به ایرانو که زحمات چندساله جوونای این مملکتو به باد دادن نابود کنه ان شاءالله
  • سعید IR ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    19 4
    خدا کنه به حق همون امام حسین که گفت اگه دین ندارید لااقل ازاده مرد باشید این دولتو و مسئولای اصلاح طلب که هم کشورو بدبخت کردن از وقتی اومدن سرکار هم حاصل زحمات دانشمندا و جوونای عزیزو انقلابیمونو نابود کردن خودشون تاعمر دارن روی خوش نبینن من خودم سر پل صراط جلوی همشونو میگیرم مشرق جان خواهشا انتشار بده چون که حرف حق میزنم و به مزاق بعضيا خوش نمیاد تو سانسور نکن خواهشا
  • محمد IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    28 2
    خدا لعنت کنه تحصیلکردگان غرب بویژه انگلیس رو که به نفع اربابانشون کار کردند و همه چیو نابود کردند.
  • آراد IR ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    7 37
    تا قبل از بازدید می گفتین که کل اون مجموعه قلب راکتور از بتن پر شده. حالا که رفتین و دیدین همچین خبری نیست می خواهین یجور دیگه حرف دروغ قبلیتون رو به کرسی بنشونین... این حرف سخنگو را هم که گفته با هماهنگی آژانس نسلهای IR2 و IR4 را بجای سانتریفیوژهای خراب جایگزین می کنیم را منعکس نکرده اید. این را هم نگفتید که تکنولوژی قبلی اراک مال 1950 میلادی بوده و دارن یه نسل جدید بسیار پیشرفتشو جایگزین می کنن... شماها آدمهای کثیفی هستید که دلهاتون مریضه و مصداق شماها در قرآن بارها آورده شده. جای سازمان انرژی اتمی بودم یدونه از شما بی شرفهای تندرو رو اونجا راه نمی دادم تا حقیقت و واقعیت را ببینین و بعدش بیایین وارونه جلوه بدین... برید ناموستون رو بفروشید بهتر ازینه که زحمتهای تیم مذاکره و مسئولان سازمان انرژی اتمی که برای احقاق حق هسته ای زحمات فراوان کشیدند و بیشتر از کف مطالبات خواسته شده از اونها تونستن امتیاز بگیرند را انکار کنید.
    • IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      11 1
      حقوق هسته ای ما طبق معاهده NPT پذیرفته شده بود و نیازی به 30 ماه مذاکره نداشتیم مذاکرات برای لغو تحریمهای ظالمانه بود که متاسفانه محقق نشد.
    • IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      6 1
      حقوق هسته ای ما طبق معاهده NPT پذیرفته شده بود و نیازی به 30 ماه مذاکره نداشتیم مذاکرات برای لغو تحریمهای ظالمانه بود که متاسفانه محقق نشد.
    • IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
      1 1
      کالاندریا در حکم قلب راکتور است... ابله جان، همانجایی که با بتن پرشده
  • کیا IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    15 3
    برجام دیکته امریکاو انشای فتنه بود برای خیانت و جنایت در حق مردم..........
  • محمد IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    8 2
    با سلام بایستی یک جوری پول مالیات و زحمت های ما رو به فنا بدند و بعد بندازند تقصیر همدیگه و ما هم مثل بوق ببینیم و بگیم حالا که شده شرف و غیرت و عزت و میهن پرستی و خون جوانان مردم و دست و پاهای قطع شده و ... جانبازان ما کیلو چند
  • ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    21 2
    گلابی های رسیده برجام !!!!!!!!!!!!!!!!
  • IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    21 3
    خجالت کشیدم از اینکه مسئولان ما الکی قمپز درمیکنن برجام فلان است و فلان....ماتسلیم اراده غرب شدیم واوناهیچی بهمون ندادن!
  • حسین IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    21 2
    اینها همان قاجار مدرنند که مملکت را به زوال و نابودی کشاند اینها همان تحصیل کرده های استعمارند و بس اینها همان افساد طلبانند و لاغیر امیدوارم هر چه زودتر افکار پلیدشان رو شود و مانند بنی صدر و رجوی گم شن
  • عبدالله IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    24 2
    باقلبی شکسته وغروری خدشه دارشده برای تاریخ مینویسم من ازبرجامیان بیزارم
  • IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    41 2
    اصلاح طلبها همیشه ترسو بودن و کشور را به عقب بردند . تاریخ در آینده بهتر خواهد نوشت .البته همیشه به فضل و کرم خدا امیدوار باشید که تا زمانی که د رکشور برای اهل بیت رسول الله احترام قائلیم خداوند ما را از شر دشمن نجات و راههای نجات بخش و روزی ما را از جایی که گمان نمی بریم می رساند . زند باد یاد و خاطره حسین و یارانش زنده با یاد شهدا زنده باد رهبری
  • IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    14 2
    این عاقبت اعتماد به دشمن است .... راستی بین دشمن و اصلاح طلبان چه دستی است که هرگاه مسئله خیانت به ملت ایران در پیش است پای اصلاح طلبان به میان می آید
  • بهشتى FR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    13 2
    نداشتن بمب اتم مقابل شرورهاي غربي كه فقط و فقط زبان زور را ميفهمند سزاوار است ؟
  • IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    9 4
    دام هسته ای برای محاصره مردم ایران
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    1 7
    ممنون از هوش اطلاعاتی خبرنگار که با منتشر کردن تصاویر اهداف جدیدی به موساد و سیا و ام آی سیکس داد...دست خوش
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    9 1
    ایران از اول هم دنبال بمب اتمی نبود و نیست
  • IR ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    0 1
    یعنی چی
  • حسین IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    12 2
    دانشجو:استاد جهان سوم کجاست؟استاد: جایست که هرکس بخواهد ان را اباد کند مردم ان را به زیر میکشن و هرکس انجا را نابود کند مرد تشویقش میکنند. دکتر حسابی.تا حالا شنیدین میگن از ماست که بر ماست وقتی بعضی ها برای برداشتن حجاب ری میدن به روحان...واقعا این جا جهان سوم است جهان سوم رو مسعولین نمیسازند مردم میسازند
  • حسین IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    7 2
    دانشجو:استاد جهان سوم کجاست؟استاد: جایست که هرکس بخواهد ان را اباد کند مردم ان را به زیر میکشن و هرکس انجا را نابود کند مرد تشویقش میکنند. دکتر حسابی.تا حالا شنیدین میگن از ماست که بر ماست وقتی بعضی ها برای برداشتن حجاب ری میدن به روحان...واقعا این جا جهان سوم است جهان سوم رو مسعولین نمیسازند مردم میسازند
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    4 16
    چقدر این دلواپسا سیاه نمایی میکنن
  • IR ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    2 19
    اون هم نوشتم که فنی بود و نه سیاسی همرو رد کردی تایید نکردی مشرق فقط دنبال نظرات جهت دار خودت هستی آشغال
  • US ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    5 19
    اگر برجام نبود الان ایران اشغال شده بود
    • IR ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      7 10
      حتما مثل لیبی که اشغال نشد!!! و الان هم وفور امنیت و شادابی داره از سر و کول مردمش بالا میره
    • IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      10 1
      اگر برجام نبود هم چرخ سانتریفیوژ میچرخید هم چرخ کارخانه ها اما حالا هیچکدام نمی چرخد !
  • US ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    1 0
    ایران الان داره روی نسل جدید سانتریفیوژهای IR8 و IR9 کار میکنه و به صورت آزمایشگاهی تست و کار هم میکنه به بعد از پایان این مدت 10 ساله که چندین سالش سپری شده این سانتریفیوژهای جدید نصب میشن در ضمن سانتریفیوژهای IR1 پراید نیستن که سریع عمر مفیدشون تموم شه و از کار بیفتن حتی اگر یک IR1 مشکل پیدا کرد یک IR1 جدید و نو جایگزینش میشه و جاش خالی نمیمونه.
  • US ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
    2 8
    ایران از اول هم دنبال بمب اتمی نبوده و نیست در واقع این بمب اتمی هست که بازدارندگی میاره نه تعداد سانتریفیوژها پس ما چه 1 عدد سانتریفیوژ داشته باشیم چه 10000000 عدد داشته باشیم بازدارندگی نداره پس این حرف بازدارندگی از اساس غلطه.
    • IR ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۵
      5 2
      وقتی ما ذخایر اورانیوم غنی شده داشته باشیم یعنی توانایی ساخت بمب در اسرع وقت را داریم و همین در دل دشمن ترس ایجاد می کند و قدرت بازدارندگی دارد.
    • IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۶
      3 3
      ما اصلا قرار نیست بمب بسازیم ای کیو. پس هیچ بازدارندگی نداره مگر اینکه ایران واقعا از اول تا الان قصدش ساخت بمب باشه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس